Tájékoztató az orvosi fém alkatrészekről

A rozsdamentes acél ékszeralkatrészeink 304, 3016 és 316L típusú acélokból készülnek. Ezek mindegyiket használatos az élelmiszer, kozmetikai, egészségügyi és ékszeriparban, nagyon ritkán okoznak allergiát, alkalmasak ékszergyártásra. (Ezeket a fémeket hívják „orvosi fémnek”, de a rhodiumozott rezet, és sok más fémet is, ami nem okoz allergiát, ez nem egy hivatalos megnevezés.)

A rozsdamentes acél alapanyagok ára nem sokban különbözik egymástól, ezért a gyártók erre a célra nem használnak mást. A fent felsorolt acél típusok elsősorban fizikai tulajdonságaikban, megmunkálhatóságukban különböznek egymástól. A gyártó termék leírásnál jelzi, hogy pontosan melyik acélból készül az alkatrész, mondjuk 304-es rozsdamentes acélból.

Sajnos nekünk nincs módunkban nyilatkozatot, igazolást kiadni arról, hogy ezek az alkatrészek nem okoznak allergiát! Az alkatrélszek kivétel nélkül exportból származnak. A gyártó által adott igazolást itthon nem fogadják el a hatóságok. Ahhoz, hogy ilyen igazolást kiadjunk, minden alkatrészt külön be kellene vizsgáltatni(az utánrendeléseket újból) amit nem lehet rendesen kigazdálkodni. Ha minden alkatrészt bevizsgáltatnánk, az átlagosan 100-200%-os áremelést okozna. Ez szerintünk nem elfogadható.

Mi arról tudunk nyilatkozni, hogy gyártói információ szerint az alkatrészek 304, 316 ill. 316L jelű rozsdamentes acélból készülnek, amelyek alkalmasak ékszeralkatrész előállításához.

Azt javasoljuk, hogy a vevőtájékoztatóra csak annyit írjanak, hogy rozsdamentes acélból vagy acélból készült. Kérdésre el lehet mondani, hogy ez általában nem okoz allergiát, ha mégis akkor visszaveszik az ékszert. Tapasztalatink szerint valóban nem okoztak allergiát az alkatrészeink még a fémérzékenyeknek sem, de nincs kizárva, hogy megtörténhet.

Tájékoztató néhány rozsdamentes acélról

AISI 304
Az ausztenites króm-nikkel acél a korrózióálló anyagok leginkább használt fajtája kiemelkedően jó korrózióálló tulajdonságokkal, hidegalakíthatósággal és hegeszthetőséggel. Víz-, vízgőz- és légnedvesség-álló, továbbá ellenáll a gyenge szerves- és szervetlen savaknak. 6 mm lemezvastagságig ellenáll a kristályközi korróziónak utólagos hőkezelés nélkül is. Alapban nem mágnesezhető, az utolsó hidegalakítás – hőkezelés nélkül – enyhe mágnesezhetőséget okoz.
Jól polírozható, mélyhúzható, peremezhető és körözhető. A felkeményedésre való hajlam miatt magasan ötvözött gyorsacélból, keményfémből vagy karbidos ötvözetből készült szerszámmal kell megmunkálni. Gázhegesztés kivételével bármilyen módszerrel hegeszthető.
Felhasználás: Gépipar, nukleáris ipar, építőművészet, közlekedési berendezések, élelmiszeripar, gyógyszerészeti és kozmetikai ipar, vegyipari készülékek, egészségügyi berendezések gyártása, háztartási eszközök gyártása, művészeti tárgyak gyártása.
Hőállósság: 300 fok C-ig. Magasabb hőmérsékleten a titánnal stabilizált AISI 321 használata javasolt.

AISI 316
Ausztenites, saválló króm-nikkel-molibdén acél, a korrózióval szembeni kiemelkedő ellenálló-képességgel (magasabb molibdén-tartalom). 6 mm lemezvastagságig a hegesztett lemez jól ellenáll a kristályközi korróziónak utólagos hőkezelés igénye nélkül (alacsony széntartalom). Jól hegeszthető, polírozható és mélyhúzható. A megmunkálás feltételei hasonlók, mint az AISI 304 anyag esetén.
Felhasználás: Közepesen terhelt, víz, vízgőz és légnedvesség hatásainak kitett szerkezeti egységek, készülékek, szerszámok, továbbá gépipar, turbinagyártás, háztartási eszközök, sporteszközök, orvosi és sebészeti eszközök gyártása, stb.

AISI 316L
Ausztenites, saválló króm-nikkel-molibdén acél, max. 0,03% széntartalommal, magas saválló képességgel. Klórtartalmú oldatokban mérsékelten hajlamos lyukkorrózióra. Jól hegeszthető a hegesztés utáni utólagos hőkezelés igénye nélkül. Kristályközi korrózióálló képessége magas, tükör felületre polírozható és nagyon jól alakítható (hajlítás, mélyhúzás, préselés).
Felhasználás: Szerkezeti egységek, erősen igénybevett vegyipari eszközök és készülékek (kloridok jelenléte), melegvizes berendezések, tengervízzel érintkező szerkezetek.